TIG = Tijdschrift voor Integrale Geneeskunde

BESTEL TIG

T: 035 - 698 2250
BoekenService

TIG19(1)1 CW Aakster

NavLeft

Abonneer

NavUp

Reageer

NavRight

Samenvatting
C W Aakster
    Melk - Enkele culturele, economische en gezondheidskundige aspecten

Melk is van nature een voeding voor het zogen van de jongen van de eigen soort. In dit artikel worden medische, ethische, economische en ecologische aspecten van de melkproductie en melkconsumptie besproken. Naast melk, worden ook de producten door fysische, chemische en biologische toebereiding gepresenteerd. Mits (koe)melk optimaal wordt bereid en bewaard, kan het een waardevolle bron van mineralen en eiwitten zijn; ook al zijn allergische reacties erop bekend. Volksgeneeskunde kent melk als medicijn voor veel aandoeningen zoals maagzuur, huidwondjes, en zelf diabetes en kanker. In het algemeen wordt pure melk alleen extern, en intern bij voorkeur melkproducten gebruikt. Ernstige ziekte lijkt een contra-indicatie voor melk. Het artikel noemt de enorme economische belangen van melk in Nederland; en benadrukt dat het ecologische aspect en gezondheidsaspect voorop moeten blijven staan, ten behoeven van de diergezondheid en volksgezondheid.

Summary
C. W. Aakster
   Milk - various cultural, economical and health related aspects

Milk has especially been developed by nature as food for the (own) offspring. In this article, medicinal, economic, environmental and aesthetic dimensions of (cow)milk production and -consumption are discussed. Together with milk as such, also its derivations through churning, the addition of coagulants and of bacteria come into the picture. It is stressed that (cow)milk should be produced and stored under optimal conditions. If so, it might be a valuable supplier of minerals and proteins, although allergic reactions have been reported. In popular medicine several applications of milc(products) have been reported, as for example in gastritis, smaller wounds, and even diabetes and cancer. Some general conclusions are, however, that for milk in its pure form only external applications are reported, that for internal applications milk derivatives are to be preferred (yoghurt, whey) and that in case of serious illness pure milk would seem contra-productive. The article also stresses the enormous economic value of the dairy sector in the Netherlands but concludes that the emphasis should be diverted from purely economic aspect to aspect like healthy (biological) production systems, food safety and detrimental effect on human health/development, health and wellbeing of the cattle, landscape and environment etc.

Keywords
milk, cow milk, milk therapy, population health, dairy product

De Auteur:
De auteur is medisch socioloog, en al vele jaren werkzaam vanuit een eigen onderzoek- en adviespraktijk; interessegebieden zijn: erkenning alternatieve geneeswijzen, patiŽntenperspectief, functioneren zorgsysteem en wetenschapssociologie.
C. W. Aakster, cor.aakster@geneeswijzen.net

NavLeft

Abonneer

NavUp

Reageer

NavRight

[Welkom] [Stichting TIG] [Bestel] [Archief] [Jaargangen 1 - 5] [Jaargangen 6 - 10] [Jaargangen 11- 15] [Jaargangen 16 - 20] [Jaarboeken 21 - 25] [Jaarboeken 26 -]