TIG = Tijdschrift voor Integrale Geneeskunde

BESTEL TIG

T: 035 - 698 2250
BoekenService

TIG13(5)1 Klinische Les

NavLeft

Abonneer

NavUp

Reageer

NavRight

Klinische les

 

Behandeling van allergieŽn bij kinderen

J.P.V.M. de Jong, arts

 

VoedselallergieŽn, eczeem, asthma, allergische rhinitis en otitis media met effusie (OME) komen bij kinderen in toenemende mate voor. Ze zijn alle gerelateerd aan stoornissen van het immuunsysteem, waarbij een groot aantal cellen: eosinofielen, mestcellen, T-helper 1-en 2-lymfocyten, B-cellen, plasmacellen, antigeen presenterende cellen en een groot aantal regulatiefactoren en ontstekingsmediatoren: cytokines, prostaglandines, histamine, kinine, platelet activating factor, eosinophil cationic protein, major basic protein op nog zeer onoverzichtelijke wijze op elkaar inspelen.

Reguliere behandelmethodes worden door veel ouders onbevredigend gevonden. Zij willen geen crŤmes met steroÔden, geen antihistaminica, geen antibiotica, geen puffen met salbutamol, formoterol, ipratropium of beclometazon en vragen naar alternatieven.

Bij eczeem, rhinitiden, voedselallergieŽn zijn additieve therapieŽn zonder veel bezwaar toe te passen. Bij OME en asthma is voorzichtigheid geboden. Langdurig gehoorverlies kan de spraakontwikkeling vertragen en bronchusobstructie kan op den duur tot irreversibele schade van de bronchiaalboom leiden. Bij OME en asthma ga ik ervan uit dat er binnen ťťn tot twee maanden een zeer duidelijke verbetering moet zijn, zo niet dan verwijs ik het kind terug naar het reguliere circuit.

De bedoeling van dit artikel is praktische aanwijzingen te geven voor behandelingen die bewezen hebben effect te hebben, zonder uitvoerig in te gaan op theoretische achtergronden.

 

Met behulp van homeopathische isotherapie is desensibilisatie ten opzichte van allergenen mogelijk. Isotherapie, waarbij allergenen in grote verdunning per os worden aangeboden, lijkt op de subcutane desensibilisatie uit de reguliere allergologie, heeft echter als voordeel dat zij minder belastend is.

Het Reckeweg assortiment omvat een aantal complexen waarin de verschillende allergenen aanwezig zijn in verdunningen van D6 tot D30.

Zo bevat het Reckewegcomplex 84 luchtwegallergenen als mijt, pollen, huidschilfers van huisdieren. Reckeweg 83 bevat voedselallergenen, zoals nachtschaden, noten en koemelk. In Reckeweg 82 zitten verdunningen van schimmels die allergeen kunnen zijn. Omdat Reckeweg 84 niet alle pollensoorten uit onze omgeving bevat is het bij pollinose soms nodig het Unda-preparaat APP, dat in de Ardennen wordt geproduceerd en de pollen uit deze regio bevat, aan de behandeling toe te voegen.

Met isotherapeutische preparaten is het vaak mogelijk allergische aandoeningen te verminderen. Hoe deze de verschillende cellen en mediatoren van het immuunsysteem exact beÔnvloeden is nu nog grotendeels speculatief.

Gezonde voeding is een belangrijke pijler van de therapie. Het is iedere keer weer schokkend te zien dat zelfs op kinderafdelingen wit brood, chocoladehagel, pudding, snoep, limonade, ijsjes etc. aan kinderen gegeven worden, die herstellen van een ernstige infectie. Gezonde voeding houdt mijns inziens in: veel fruit en verse groente, verse fruitsappen, vette vis in plaats van vlees, levende yoghurt, volkoren brood en pasta. Kortom een voedingspatroon dat niet gemakkelijk te verkopen is en waar compromissen over gesloten moeten worden.

 

Bij pasgeboren kinderen met allergie is er meestal alleen sprake van voedselallergie. Pas in het tweede tot derde levensjaar komen daar luchtwegallergieŽn bij.

Koemelk, kippeneiwit (ten dele door kippeneiwitresten in vaccins) en soja zijn in het eerste levensjaar de belangrijkste allergenen. Consultatiebureaus adviseren bij huilende, kramperige kinderen meestal pepti-voedingen, waarin de koemelkeiwitten door enzymen in korte-ketenpeptiden geknipt zijn, die minder allergeen zijn. Bij sommige kinderen is dat afdoende, maar er zijn kinderen die last blijven houden van darmspasmen of huiduitslag. Er zijn zelfs kinderen die alleen al met borstvoeding allergische symptomen vertonen.

Darmspasmen uiten zich bij zuigelingen in onrust en huilen na de voeding. Het huilen gebeurt vaak met optrekken van de beentjes. De kinderen zijn winderig en hebben een hoorbare peristaltiek. Soms is er diarree, maar vaak is de ontlasting nog normaal van consistentie.

Ouders worden radeloos van het urenlange gehuil en komen naar het alternatieve circuit wanneer adviezen van consultatiebureau en kinderarts niet helpen.

Uit de anamnese blijkt meestal dat er familieleden zijn met een of andere vorm van allergie. Bij het onderzoek is de hyperperistaltiek soms palpabel. Vaak is de huid eczemateus. Gastroenteritis en pylorushypertrofie moeten natuurlijk uitgesloten worden. De trommelvliezen dienen goed bekeken te worden omdat het huilen soms samenhangt met OME.

Ik verander meestal niets meer aan de voeding, want dat is doorgaans al uit den treure gedaan.

Reckeweg 83, 2 dd 3 druppels, op een lepeltje water, kan de reactie op koemelk in een paar weken tijds doen verminderen. Darmspasmen zijn acuut te doorbreken met een paar klinische homeopathica van Truw. Truw comp. 47 bevat onder andere Atropinum sulf. D4 en Truw comp. 49 onder andere Colocynthus D4. Van beide complexen  tablet in de wangzak, 2 tot 3 maal daags, is vaak afdoende. Na zes weken tot twee maanden kan gepoogd worden weer over te gaan op normale koemelkvoeding.

Rondom het eerste levensjaar beginnen luchtwegallergenen mee te spelen. Mijtenallergie, meer specifiek het DER p1 allergeen uit mijtenfaeces, is het belangrijkste allergeen op deze leeftijd. Pollen geven meestal pas op latere leeftijd problemen, na het derde-vierde levensjaar. Het onderscheid tussen allergische en virale rhinitis kan soms lastig zijn. Andere tekenen van allergie zoals eczeem, een bleke gelaatskleur, wallen onder de ogen, een transversale plooi op de neusrug, doordat kinderen steeds met hun hand het waterig neussecreet wegvegen, niesbuien, maken het verschil meestal duidelijk.

Reckeweg 84, 2 dd 5 druppels, kan de rhinitis in twee tot vier weken doen verdwijnen. Bij kinderen ouder dan drie tot vier jaar, kan het nodig zijn daaraan toe te voegen Unda APP, ťťn maal per week een tablet op te zuigen, omdat Reckeweg 84 niet alle pollen bevat. Bij adolescenten met een heftige allergische rhinitis ten gevolge van pollen, is deze aanpak soms onvoldoende. Ooracupunctuur, twee tot vijf keer, doorbreekt bij hen dan meestal het probleem.

 

Eczeem is een lastiger te behandelen aandoening. De huid toont meestal de verschillende stadia van eczeem tegelijk: de papels, het oedeem, de krabsporen, de natte plekken, de korstvorming en de droge plekken. Sommige kinderen hebben alleen wat eczeem op hun wangen, anderen zitten van top tot teen onder.

Isotherapie is bij eczeem meestal niet afdoende. Dieetmaatregelen zijn teleurstellend, hetgeen te begrijpen is als men bedenkt dat er meestal ook luchtwegallergenen en kontaktallergenen in het spel zijn.

Bij eczeem is een combinatie van isotherapie met orthomoleculaire middelen nogal eens nodig. Ik combineer Reckeweg 83 en 84 vaak met een γ-linoleenzuur-preparaat, b.v. Borage-olie, 1 tot 6 capsules dd. per os, opklimmend totdat de huid minder droog en ruw wordt. Daarnaast Zink in de vorm van Zinkpicolinaat in een dosering van 15 tot 100 mgr. opklimmend tot er voldoende effect is bereikt. Orthica heeft in haar arsenaal een preparaat dat voor kinderen gemakkelijk in het gebruik is: Vitamin-poeder. Het is maatlepelsgewijs te doseren. Meestal is een maatlepel dd. per kalenderleeftijd voldoende. Dus 1 maatlepel dd. met 1 jaar, 2 maatlepels dd. met 2 jaar, tot een maximum van 4 dd. 1 maatlepel.

De darmflora  is te verbeteren met lactobacillen-preparaten, waarvan er een groot aantal op de markt verkrijgbaar is. De inhoud van ťťn capsule oplossen in flesvoeding of pap, is voldoende. Suikers verstoren de darmflora. Suikerconsumptie vermindert bij kinderen de eetlust. Overmatig suikergebruik veroorzaakt bovendien tekorten aan cofactoren die nodig zijn voor de suikerstofwisseling: B-factoren, Zink, Chroom. Ik adviseer ouders de suikerconsumptie tot een minimum terug te brengen. Corrigeren van de darmflora is nodig, omdat veel kinderen bij herhaling antibiotica hebben gehad, met als gevolg een dysbiose. Correctie van de darmflora geeft minder prikkeling van het immuunsysteem en geeft een verbetering van eczeem.

Kinderen met eczeem hebben aan zee meestal veel minder last. Zonlicht geneest eczeem, maar zonnewarmte doet de jeuk toenemen, zodat de huid kapot gekrabd wordt. Aan zee koelt de wind de huid, terwijl de zon hem beschijnt. In het binnenland is een soortgelijk effect te verkrijgen met behulp van de ochtend- en avondzon, op warme dagen gecombineerd met een badje in de tuin, waarbij de periode in de zon langzaam uitgebreid moet worden, zodat de huid niet geÔrriteerd wordt. Ik adviseer een zo koel mogelijke slaapkamer. Hoe koeler de huid, des te minder jeuk. Baden dient dan ook in lauw, nooit in warm water.

Soms zijn al deze maatregelen nog niet voldoende en is het aan te bevelen op het immuunsysteem in te werken met isotherapeutische preparaten van immuunfactoren. Reckeweg 93 is zo`n preparaat, evenals Ney-thymun oraal van Weka-pharma. Beide in een dosering van 2 dd. 3 tot 5 druppels per os.

Lukt ook dit niet dan verwijs ik kinderen naar collega T. Zhang in Rotterdam, die soms met Chinese kruiden tot een oplossing kan komen.

Bij zeer resistente gevallen ontkom je niet aan steroÔdcrŤmes en zijn soms strenge diŽten nodig om het leven enigszins leefbaar te houden.

 

Bij asthma hangt de therapie af van de leeftijd van het kind. Voor de leeftijd van ťťn jaar is asthma uitzonderlijk. Er kan wel sprake zijn van happy wheezen. Echte aanvallen van dyspnoe treden meestal pas op na het eerste levensjaar.

De bronchiale hyperreagibiliteit is voor het eerste levensjaar vaak afdoende te behandelen met isotherapie. Reckeweg 84, soms in combinatie met Reckeweg 93, 2 dd. 3 druppels, is dan voldoende.

Na ťťn jaar begint mijtenallergie een rol te spelen. Als kinderen vooral in bed hoesten kan in een paar dagen tijds duidelijk worden of mijten een rol spelen door het bed mijtenvrij te maken. Een nieuwe matras is in een paar maanden met mijten gekoloniseerd. Ik adviseer ouders een stuk plastic ter grootte van een laken op en om de matras te doen, zodat die alleen nog van onderen vrij is en enigszins kan ventileren. Op het plastic twee tot drie moltons en daaromheen een goed strak hoeslaken. Het dekbed laat ik vervangen door een paar badlakens die in de dekbedovertrek worden gestopt. Of, zo mogelijk, laat ik de dekbedvulling bij 60 graden wassen. Als er geen vloerbedekking ligt, raad  ik aan de slaapkamer te dweilen. Door te stofzuigen wordt de mijtenfaeces namelijk verplaatst. Mijtenfaeces passeert zonder moeite de poriŽn in de stofzuigerzak. Verdwijnt het hoesten in een paar dagen dan is mijtenallergie zeer waarschijnlijk. Aanschaffen van matrashoezen die mijtenfaeces tegen houden en vervangen van de vloerbedekking door laminaat of vinyl, dus een dweilbare vloerbedekking, valt dan te overwegen. Soms is saneren van de slaapplaats voldoende, vaak zijn aanvullende maatregelen nodig. Bijvoorbeeld een rookverbod in huis. Het niet meer stoken van een allesbrander, het aanschaffen van een kunst-kerstboom, het afschaffen van huisdieren etc.

RS-virus infecties promoten het ontstaan van asthma. Pollen beginnen pas tussen de drie en zeven jaar een rol te spelen.

Naast bronchiale hyperreagibiliteit spelen ook ontstekingsreacties een rol bij asthma.

Naast gezonde voeding en isotherapie is dan doorgaans ook orthomoleculaire therapie nodig. Betacaroteen in opklimmende doseringen, vitamine C en andere antioxidanten kunnen daarbij verbetering brengen. De dosering dient bij elk kind individueel ingesteld te worden. Het effect moet binnen een paar weken zeer duidelijk zijn. Hoesten, rhinitis, dyspnoe, moeten overtuigend verdwijnen. Zo niet, dan is het noodzakelijk dat het kind zijn puffen weer gaat gebruiken en verder op de reguliere wijze behandeld wordt. Soms kunnen klinische homeopathica als Truw 34 en 96 het ophoesten van slijm vergemakkelijken. Dyspnoe kan reageren op een combinatie als Truw 88.

Acupunctuur kan bij adolescenten asthma doorbreken. Ook hier geldt dat na drie tot vijf behandelingen een zeer duidelijke vermindering van symptomen dient op te treden.

Bij OME spelen recidiverende bovenste luchtweginfecties en allergieŽn vaak tegelijk een rol. Verbetering van het voedingspatroon, zodat infecties minder vaak optreden, isotherapie tegen allergische factoren, kunnen in combinatie met klinische homeopathica als Truw 10, 11, 12 en 13 het middenoor droog leggen. Ook hier moet binnen zes weken tot twee maanden een duidelijk en  blijvend effect optreden, anders kan bij peuters-kleuters de spraakontwikkeling in het gedrang komen.

 

Een handig overzicht van recente opvattingen en literatuur is de syllabus van het symposium van mei 1997: Allergologica, nieuwe inzichten in een oud probleem, onder redactie van H.J. Neyens, J.C. de Jongste, L.W.A. van Suijlekom-Smit, dat bij de commissie Post Academisch Onderwijs Kindergeneeskunde te bestellen is. Het adres is: Sophia Kinderziekenhuis. Dr. Molenwaterplein 60, 3015 GJ Rotterdam. De auteurs laten echter duidelijk blijken geen heil te zien in additieve therapieŽn.

Het adres van Dr. Zhang is: Nature Clinic, Eerste Jerichostraat 20, 3061 GE Rotterdam.

 

Informatie over het Reckewegsysteem is te verkrijgen bij: Artemisz Pharma, Postbus 154, 2810 AD Reeuwijk, tel. 0182-396181.

Informatie over het Truw systeem bij: Pardis Rimonim in Beverwijk, tel. 0251-210005.

 

Correspondentie-adres:

J.P.V.M. de Jong

Welterlaan 16

6411 EA  Heerlen

 

NavLeft

Abonneer

NavUp

Reageer

NavRight

[Welkom] [Stichting TIG] [Bestel] [Archief] [Jaargangen 1 - 5] [Jaargangen 6 - 10] [Jaargangen 11- 15] [Jaargangen 16 - 20] [Jaarboeken 21 - 25] [Jaarboeken 26 -]